Nya tag

Vi tackar för allt det som har varit så här långt och ser framåt. Hembygdsgården i Jokkmokk tillhör samhällets och kommunens och traktens infrastruktur. Vi tackar för stöd från kulturförvaltningen i Jokkmokk. Kulturnämndens ordförande Claes Marcusson har genomgående stöttat oss i flera år. Vi tackar för det och tackar också alla andra som hjälpt till och stöttat på många och olika sätt.

Inför framtiden funderar vi över i vilken form vi ska gå vidare. Den kommunala Marknadsgruppen förbjöd skriftligen inför 2017 användande av uttryck som Jokkmokks Historiska marknad, Historiska marknaden i Jokkmokk etc i samband med marknadsföring av aktiviteter i Jokkmokks kommun. Kulturlivet, de kreativa, eldsjälvarna och det idé- och kulturdrivna näringslivet har att förhålla sig till verkligheten för att det ska bli något. Mångfald

Historiskaveckan 2017

Om du känner att det är så här så ska du höra av dig. adunk

Vi piggar upp dig och jobbar oförtrutet på, många tillsammans, för att bygga vidare och skapa nytt under marknadsveckan på den historiska marknadsplatsen, inom koncepten Historiska marknaden och Musik och Dans i Midvintersol MOD, samt annat smått och gott som 2-4 kvalificerade föredrag om natur, nyttor och lokal utveckling per dag under Marknadsveckan 29/1-5/2 2017. Vi pratar om att ha minst 20 försäljare som mål och då krävs nytänkande. Kommer du? Vi har mötet mellan människor i centrum.  

Temat för 2017 blir regnbågen. Jokkmokks marknad har snö. Det passar bra ihop. 

Så det blir kultur, utveckling, föreläsningar, kunskap, samiskt, handel, mångfald och kognitiva miljöer i alla färger. Marken är skyddad i lag. Vi har platser att ställa upp tältkåtor. 

Till den 7 september har vi bjudit in kommunen, skolor och organisationer till samarbetsmöte. Alla ska vara med, tycker vi.Efter det har vi träffat flera andra. Vi har också informerat den kommunala turistbyrån att Marknadsveckan 2017 blir en höjdare.  

Mångfald

Fokus: Mötet mellan människor

2016 års coolaste marknadsvecka är ett minne. Vi har upplevt ett pärlband av konserter, kurser och möten mellan människor. Våra försäljare har kämpat i kylan och är som alltid alldeles extra fantastiskt underbara. DSC_4455

Arbetet med 2017 är redan igång. Som vi planerat och pratat om länge med alla sätter vi fortsatt fokus på mötet och överföring av kunskap och färdigheter.

Hembygdsområdet  och den uråldriga marknadsplatsen är ett ställe, en plats, där människor mötts i alla tider. Därför blir det 2017 stort fokus på föreläsningar, debatter, seminarier, konferenser och andra ord för just möten mellan människor.

Musik & Dans i Midvintersol fortsätter och blir ännu mer!

Vår utescen blir vissa timmar en plats för att föra fram åsikter och föra diskussioner om framtiden och nutidens vägval. Vår marknadsplats är en färgrik plats – öppen för alla människor.

I vår 2016 gör vi ett litet prov, ett försök, med inledningen till en skidanknuten historisk aktivitet som vi ska kalla Jokkmokksloppet, även om det inte är en tävling på tid. (Obs: icke att förväxla med Red Bull Nordenskiöldsloppet). Hör av dig om du kan vara med!

I år hjälpte många till. Det är så fantastiskt när det sker! Tag kontakt och var med och skapa upplevelser och värden stärk din och vår identitet. Vi gläds åt ett gott lagarbete med Kulturförvaltningen, Strukturum och en rad andra.

Tack till Jokkmokks komun Kultur&Fritid/KUPP som medfinansierade. och tack alla oss som gjorde marknadsveckan 2016 varm och go.

 

Du kan hjälpa till!

Affisch_2016_webUtescenen är framskottad.
SKRIV UT några affischer och sätt upp där du bor! KLICKA HÄR så hamnar du rätt. Ring, prata med alla försäljare du känner till, alla musikanter, alla kloka människor, alla dina kompisar samt övriga filurer du kommer på, unga och årsrika.
Har du något att säga eller visa? Anmäl din egen programpunkt!

Hjälp till via social media.

Tre dagar marknadstema

Sex dagar musik i midvintersolMångfald

Historiska närmar sig!

Start20161Det praktiska arbetet har börjat inför Historiska 2016 och Musik & Dans i Midvintersol! Marknadsområdet är öppet hela veckan! Hjälp till att sprida till alla att alla alltid är välkomna och att det hänger på oss allihop att Historiskaveckan blir en upplevelse! Mer info kommer! Tag kontakt! Var med! Mångfald

In solidarity

peace4all

 

 

 

 

 

 

 

In solidarity with the victims in Paris 2015-11-13 we meet each other as people, around our warming fires. It’s culture.Mångfald

Kö i Jokkmokk! Uppdaterad

Urfödan (Ordvisor förlag) var folk hungriga på. Många kom till boksläppen i Vuollerim och Jokkmokk. Bilden från kommunbiblioteket som blev fullsatt. Salta historier och en historiskt matnyttig bok från Lilian Ryd – skarp som en riktig matkniv.
UPPDATERING: Boken Urfödan säljer bra! Läs en kunnig recension från Piteå-Tidningen 10 december 2015. Vi saxar några praliner: “medan jag läser blir jag lycklig”, “närmast ursinniga kängor”, “de övriga fyra kulturhistoriska böckerna av Lilian Ryd”, “jag har läst högt för mina kollegor på tidningen” och “Alla dessa böcker borde vara obligatorisk läsning i landets skolor”. Mångfald

image

Urfödan – boksläpp i Jokkmokk!

Lilian Ryd släpper boken Urfödan – Om självhushållets mat hos folk i Lappland.
Titeln är nära och i bestämd form. Sicken ståtlig skrift! Kunskap om mat som levde och lever i bygden.  Klicka på bilden för att få veta mer om boksläppet lördagen den 17 oktober 2015 kl 14:30 på biblioteket i Jokkmokk.

Omslagsbild Urfödan

Lilian Ryd är från Vuollerim och har skrivit en rad böcker om inlandets folk och historia, bland annat: Kvinnor i väglöst land och Tusen år i Lappmarken, den senare förklarar bygdens juridiska historia.Mångfald

Jakten på Äkthet

Idag 22 september 2015 är många företagare och driftigt folk på peppning inför framtiden.  Peter Siljerud kom till Jokkmokk och pratade om framtidstankar och robotar. Samtidigt går nya kulturserien Mr. Robot i ettan.
Vi hör att människor söker Äkthet och historier att berätta om sina liv. Det erbjuder Historiska. Sedan många år. Tack vare alla er som är med! Länsstyrelsens Näringslivsenhet var där och chefen Andreas Lind sa: vår uppgift är att göra Norrbotten bra för alla.

image
Kvällen avslutades med vad som blev huvudnumret: en kompetent kulturstund från norr, som alla kommer att minnas. Tänk att få över fyrtio företagare att nynna, röra på sig och applådera sig ännu piggare. Kultursångerskan Mirja Palo är en magstödd röst från fjället, skogen, barken och bäcken. Hon bygger sitt företagande på god ton.Mångfald

29/1-5/2 2017