Skuoldet – Vårt kök – med bästa biten ur grytan

algsvett_o_brod.jpg
Riktiga smaker

Kom och ät lunch mm till historiskt bra pris!

Vi kallar matstället på Historiska marknaden för Skuoldet. Det är ett samiskt ord. På svenska blir det “att leta bästa biten ur grytan”.

Från 2013 har Karin och Einar från Tårrajaur hand om köket. Det blir enkel, rejäl och god mat, sådan som vi kan tänka oss åts på 1600-talet. Det innebär att smakerna är kanske lite annorlunda och råvarorna de som fanns tillgängliga på den tiden. Icke för ty är det dock förstklassig mat, trots att priset är vettigt!

Allt är gjort av lokala råvaror: ren, älg, örter och bär. Från kusterna kommer mjöl av korn och råg. Birk-karlarna, handelsmännen, hade det med sig. De kom från Östersjön. Det kom också varor från Västersjön. Vid bra väder var det lätt att transportera varorna via fjälldalarna från noarjogatti, sälkusten, det vi i dag kallar Norska kusten.

Vid elden stod grytan och kokade. Alla gick ut och in ur kåtor och kojor. Någon fyllde sin kosa med buljong. Någon letade med ett redskap efter en fin köttbit att stärka sig med. Mån skuoldan buorremus biergobinna – jag letar fram den bästa köttbiten. Så kan en nordsamisktalande marknadsbesökare ha sagt med ett leende.

Tack vare att Skuoldet, vårt kök, är i vänstra logen på Hembygdsgården i Jokkmokk är skogsdrickan ofrusen. Det är den sprakande eldens förtjänst. Det brandgula ljuset leker i både iskristaller och timmerväggar.

Print Friendly, PDF & Email

Att göra saker tillsammans bygger alltid identitet och självrespekt